VOLEU FER UNA SORTIDA A LA MUNTANYA? PREPAREU-VOS BÉ ABANS, ÉS MOLT IMPORTANT SI VOLEU EVITAR ACCIDENTS O D’ALTRES PROBLEMES.
Actualitat
16 abril 2018
VOLEU FER UNA SORTIDA A LA MUNTANYA? PREPAREU-VOS BÉ ABANS, ÉS MOLT IMPORTANT SI VOLEU EVITAR ACCIDENTS O D’ALTRES PROBLEMES.

Heu pensat fer una sortida? Sabeu que heu de fer, quines precaucions heu de prendre?

Si vol anar-hi sobre segur, us proposem 10 accions que us poden estalviar molts problemes. Les persones més expertes us diran que la muntanya no s’ha de subestimar mai.

 

 1. Planifiquem la ruta
 1. Preparem la motxilla

Portem una motxilla de mida adequada que s’ajusti bé a l’esquena. És important fomentar que cada infant porti la seva motxilla, encara que duguin poc pes.

A la motxilla hi posarem:

 • Aigua: a l’estiu és recomanable portar1,5 litres d’aigua per adult o adolescent i 1 litre per infant. S’ha d’intentar evitar beure l’aigua de cop i si és molt freda, deixar-la escalfar a la boca abans de tragar. Mai hem de beure aigua de rius o llacs.
 • Menjar:hem de preveure la durada de l’excursió per preveure el menjar: entrepans i fruits secs com les avellanes, les ametlles, i les anous són una bona opció per agafar forces i no carregar gaire pes. Abans i després de l’excursió és recomanable menjar hidrats de carboni.
 • Mitjons de recanvi, roba d’abric i impermeable, perquè a la muntanya pot fer fred encara que sigui estiu o ens pot sorprendre la pluja. Una bona pràctica és vestir-se per capes.
 • Frontalo llanterna per si se’ns fa fosc o ens perdem.
 • Crema solar, gorra i crema pels llavis:el sol de muntanya pot cremar més que el de la platja, cal posar-se crema sobretot a la cara, el clatell i els braços, i portar la gorra posada per evitar insolacions.
 • Farmaciola:per anar tranquils, cal que ens equipem amb un kit bàsic de primers auxilis.

 

 1. Calcem-nos bé

El calçat ha de ser adequat pel tipus d’excursió que ens proposem. Els mitjons han de quedar ben ajustats als peus perquè si ens van grans ens poden fer butllofes o ferides que poden ser molt doloroses i dificultar la marxa.

 1. Ensenyem a caminar

Seguim unes pautes bàsiques de com s’ha de caminar per la muntanya i donem exemple. A caminar per la muntanya se n’ha d’aprendre.

 • A primera hora del matí i fins al migdiasón les hores més adients i segures per caminar
 • Ens abriguem durant les paradesencara que sigui estiu, ja que amb la suor el cos es pot refredar ràpidament.
 • Hem d’agafar un ritme lent i constantque ens permeti caminar molta estona sense cansar-nos (més lent a les pujades, lleuger en els trams plans i més ràpid a les baixades).
 • Les aturades han de ser breus(10 minuts), i només les imprescindibles. Aprofitar les aturades per rehidratar-nos i menjar algun fruit sec per fer recuperar forces.
 • Lespujades sense traces les superarem fent ziga-zaga d’angles iguals.
 • No hem de córrer per evitar lesions als turmells i estalviar energies.
 1. Evitem l’esgotament

En principi, si hem tingut en compte l’edat dels infants en el moment de preparar l’excursió, no arribarem a un punt extrem d’esgotament, però de tota manera, hem d’estar atent/es als senyals d’esgotament per calor: pèrdua d’equilibri i/o raonament confús (fins i tot deliri). En cas de detectar algun d’aquests senyals, hem de posar l’infant a l’ombra, donar-li aigua amb sal i deixar-lo descansar estirat amb les cames elevades.

 1. Cuidem la natura

Durant una excursió és un moment idoni per treballar els valors del respecte a la natura i a les altres persones:

 • Durant les aturades, sempre ens endurem la brossa a la motxilla. El lloc on hem estat ha de quedar igual de net que quan hi hem arribat.
 • Sempre que tinguem la opció de seguir un sender o camí evitarem caminar “camp a través” per no malmetre la muntanya.
 • Evitarem fer soroll innecessari doncs a la muntanya convivim amb d’altres éssers vius.
 • Respectarem les normatives de l’espai natural.
 • Respectarem i no provocarem cap dany a les espècies d’animals i plantes que ens trobem pel camí. Observar les espècies és suficient per satisfer la nostra curiositat.
 • Tindrem especial cura en no provocar cap foc.
 • No tirarem mai pedres al buit per evitar que cap persona o animal prengui mal.
 1. No deixem sols a ningú en cap moment.
 2. Actuem amb prudència en cas d’incendi

Si detectem fum o foc pel bosc o la muntanya hem de trucar de seguida al telèfon d’emergències 112 i explicar on som i el que veiem. Si el foc està aprop, hem de fugir en direcció contrària.

 1. Actuem amb prudència en cas de tempesta

Si ens sorprèn una tempesta de llamps i trons hem d’abandonar les crestes i els espais oberts, llençar els objectes metàl·lics i punxeguts i no protegir-nos mai sota un arbre (especialment si està aïllat).

Fem matemàtiques per saber si la tempesta se’ns apropa: quan veiem el llampec contarem els segons que transcorren fins que escoltem el tro. El resultat es multiplica per 330 i obtindrem la distància a la que ha caigut el llamp. Si passen menys de 30 segons entre el llamp i el tro, hi ha risc de què el llamp ens caigui molt a prop. Si el temps entre el llamp i el tro cada cop és menor, la tempesta s’està aproximant. Si ens ha enxampat la tempesta i no trobem un refugi segur: dispersarem el grup i ens ajupirem, a la “gatzoneta”. És important ajuntar els peus i tapar-se les orelles per protegir-se del tro.

Després de sentir l’últim tro esperarem mitja hora a reprendre la marxa.

 

 

 

 1. En cas d’accident, truquem al 112

En cas d’accident, hem d’intentar mantenir la calma, no alarmar als infants, i trucar al telèfon d’emergències 112. Hem d’intentar ser el màxim de precisos en els missatges que donem: lloc de l’accident, nombre de persones accidentades, edat, situació i estat del/s accidentats, les condicions del terreny i meteorològiques, etc.

Font:  https://escoles.fundesplai.org/blog/10-consells-per-les-excursions-de-muntanya-amb-infants-i-joves/

 


Oficina Jove del Pla d'Urgell
Grup La Forestal d'Urgell, 3 baixos
Mollerussa 25230 (Lleida)
Telèfon: 973 60 09 57
606 22 86 13
pladurgell@oficinajove.cat
Destacats
Garantia Juvenil Feina Activa – SOC Talleristes Ajuda’ns a millorar Subscriu-te