Per unes festes sostenibles!
Actualitat
22 desembre 2017
Per unes festes sostenibles!

Consells a tenir en compte per a fer un NADAL més sostenible!

 

Els excessos del Nadal

Els excessos del NadalCreat per Freepik
Setmanes abans que arribi Nadal la il·luminació als carrers ja anticipa l’espiral consumista de cada any. La publicitat ens bombardeja amb anuncis de mòbils, videojocs, perfums i joguines, i sembla impossible no deixar-se arrossegar per la cursa de comprar més i més regals. Entre el 24 de desembre i el 6 de gener toca oferir i rebre regals, buscar els millors ingredients al mercat i assistir -o resistir- als sopars familiars i als d’empresa. Tot això, sempre que la crisi ens ho permeti. Al desembre, les famílies gasten una mitjana de 1.000 euros més que la resta de mesos de l’any. Aquestes despeses addicionals es destinen sobretot a l’adquisició de menjar i begudes i a la compra de regals. Més enllà de les tradicions, Nadal és una època d’excessos fatals per a les butxaques i per als estómacs. Però també hi ha opcions per viure un Nadal de manera sostenible i sobreviure-hi sense caure en el consum desmesurat.
L’impacte en el medi ambient
L’impacte en el medi ambientCreat per Freepik
El consum desmesurat té conseqüències en el medi ambient. L’augment de la mobilitat, l’increment de la despesa energètica i la utilització d’elements ornamentals naturals, com ara els avets i la molsa, són algunes de les pràctiques que tenen impacte en l’entorn. Però, a més a més, com més consumim, més deixalles produïm. Per Nadal es duplica la quantitat d’escombraries que genera cada persona i es llencen grans quantitats de cartró, paper, porexpan, plàstics i vidre, a més de tot el menjar que sobra.
 • Guia impulsada per la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat i la Diputació de Barcelona

Aquest Nadal, consum responsable

Aquest Nadal, consum responsableMacinate

Aquest any també penses queixar-te del consumisme irracional del Nadal? Tens recursos per evitar caure en la dinàmica de sempre. Hi ha opcions i petits gestos a l’abast de tothom per gaudir del Nadal de manera racional i sense acabar escurat.

 • Els regals
  Abans de sortir al carrer pensa en els regals que vols fer i no esperis trobar la inspiració davant dels aparadors o acabaràs comprant qualsevol cosa a qualsevol preu. Poseu-vos d’acord a casa per limitar el nombre de regals i els moments en què els intercanviareu; potser no cal celebrar l’amic invisible, el tió, el Pare Noel i els Reis.
 • Fora embolcalls
  Més paper? Aquest any no emboliquis els teus regals, o bé embolica’ls amb paper reciclat, amb un ‘collage’ de fotos retallades d’una revista, amb paper de diari o amb una tela. També pots posar-los en un sobre o dins d’alguna caixa que corri per casa. No agafis les bosses dels comerços i compra begudes en envasos retornables.
 • Àpats
  La nit de Nadal, el dia de Nadal i Sant Esteve acostumen a ser tres dies de menjar fins a rebentar. No cal renunciar a les tradicions gastronòmiques, però n’hi ha prou comprant la quantitat justa -i digerible- de menjar. La qualitat dels aliments ha de ser un valor per sobre de la quantitat. Recordeu que els productes locals i frescos no s’encareixen amb el transport, i eviteu les vaixelles de plàstic.
 • Natura
  Els avets pateixen en climes mediterranis, i pocs sobreviuen gaires mesos més enllà de les festes. Però existeix una gran quantitat d’arbres i arbustos locals que es poden guarnir a casa. Si voleu un avet tradicional per posar-hi boles de vidre, en podeu comprar un de viver que es pugui reciclar per fer compostatge un cop acabada la temporada, o un d’artificial que us serveixi per a altres anys. Si sou dels que munteu el pessebre, recordeu que la molsa és un hàbitat natural de petites espècies i, alhora, preserva la humitat de les soques. Aquest any la podeu substituir per sorra o serradures.
 • Energia
  La calefacció i tots els llums de la casa encesos formen part de la imatge típica d’un dia de Nadal amb la família a casa. Un ambient càlid és confortable, però un excés de temperatura és un infern, a més d’una despesa d’energia inútil. Penseu a engegar la calefacció només unes hores al dia i enceneu els llums només a les habitacions on sigueu.
 • Mobilitat
  Molta gent s’anticipa al Nadal per comprar els regals, i el trànsit a les zones comercials de les grans ciutats és caòtic molt abans que comencin les festes. Si fas servir el transport públic evitaràs el mal tràngol de quedar atrapat en un embús i contribuiràs a la sostenibilitat en els desplaçaments.

Regals amb sentit

Regals amb sentitCreat per Freepik

Si ja t’has cansat de comprar per comprar, aquest any pots provar de fabricar tu mateix els regals. No cal gaire creativitat per fer un àlbum de fotografies artesanal o un calendari amb les imatges del teu últim viatge, però si vols que els teus regals tinguin un sentit especial, pots comprar-los a la botiga de comerç just d’Intermón Oxfam perquè els diners es destinin a algun projecte solidari. O bé regalar una subscripció a una revista. O fins i tot, adoptar un animal. Hi ha tantes opcions com imaginació tinguis. D’altra banda, els productes de comerç just són una excel·lent alternativa amb una oferta en augment de productes de tota mena, que no es limiten, ni de bon tros, a cafè i xocolata.

Què fas per Nadal?

Què fas per Nadal?Tom Kelly

La tradició diu que el Nadal és una època per retrobar-se en família, però hi ha qui s’estima més veure les festes com una sèrie de dies lliures i opta per fer vacances. Anar a esquiar és un clàssic, però també pots aprofitar aquests dies per conèixer una altra realitat en un país del sud. Moltes ONG proposen viatges solidaris durant les festes. Una altra opció és, simplement, practicar el turisme responsable o aprofitar la major disponibilitat de temps per fer de voluntari.

El Nadal també pot ser una bona època per treballar i guanyar alguns diners extres amb una feina temporal. A molts aparadors apareixen cartells que demanen personal de suport per a les festes. Es calcula que els mesos de desembre i gener (després del Nadal, vénen les rebaixes) la contractació augmenta un 30% sobretot entre joves de 18 a 30 anys. Els sectors del comerç, la distribució i l’hostaleria són els que més ofertes concentren, però sempre hi ha demanda de persones disposades a fer de Pare Noel o de patges del Reis Mags a les grans superfícies.

Les tradicions nadalenques

Les tradicions nadalenques

Entre la nit de Nadal i el dia de Reis hi ha gairebé tres setmanes plenes de tradicions que es repeteixen any rere any amb petites variants. Hi ha qui no se’n salta ni una i hi ha que no en celebra cap, i encara que les coneguem gairebé totes, no sempre sabem d’on vénen. Des dels àpats i menjars típics al pessebre, passant per l’arbre de Nadal i el boix o el grèvol; les representacions dels Pastorets, les fires, la missa del gall, el tió i l’home dels nassos; el dia dels Innocents o la revetlla de Cap d’Any i els Reis, etc.

Més informació i recursos d’interès

 • Web de Nadal de la Generalitat de Catalunya  

  Portal de la Generalitat de Catalunya amb informació sobre cultura i tradició, transport, turisme, consum, alimentació, salut, solidaritat i sostenibilitat per a les festes de Nadal.

 • Agenda d’activitats del Departament de Cultura  

  En aquesta agenda d’activitats hi trobaràs pessebres vivents, exposicions, fires de Nadal o representacions dels Pastorets que es duen a terme arreu de Catalunya durant les festes de Nadal.

 • Nadal en català  

  El Consorci per a la Normalització Lingüística ofereix al web un aplec de recursos en línia en català sobre Nadal: contes, dites, jocs, regals, tradicions…

 • Activitats culturals i festives a Barcelona  

  L’Ajuntament de Barcelona ofereix una agenda d’activitats per fer durant aquestes festes nadalenques. Destaca la programació cultural de Nadal als Museus i les activitats als mercats.

 • Nadales  

  Les nadales sonen a tot arreu però de tant sentir la música no parem atenció a les lletres. I què passa quan les volem cantar? Si no recordes les lletres de les nadales de tota la vida, des d’aquest web les pots recuperar.

 • Festes saludables  

  Apartat del Canal Salut del Departament de Salut amb consells per gaudir de les festes nadalenques de forma activa i saludable.

 • Recursos sobre Nadal a Edu365.cat  
  Accés directe a les definicions de la Viquipèdia, contes poemes i cançons i maneres de celebrar el Nadal i de felicitar-lo a molts llocs i en molts idiomes.
 • Campanyes de recollida de joguines

Oficina Jove del Pla d'Urgell
Grup La Forestal d'Urgell, 3 baixos
Mollerussa 25230 (Lleida)
Telèfon: 973 60 09 57
606 22 86 13
pladurgell@oficinajove.cat
Destacats
Garantia Juvenil Feina Activa – SOC Talleristes Ajuda’ns a millorar Subscriu-te