Connexió entre la maternitat adolescent i la violència de gènere.
Actualitat
15 gener 2018
Connexió entre la maternitat adolescent i la violència de gènere.

Un equip de sociologia de la Universitat de Saragossa ha trobat una forta connexió entre la maternitat adolescent i la violència de gènere i en concret en “la trampa” del mite “de l’amor romàntic”. Els casos de violència de gènere van augmentar un 30% entre 2011 i 2012 i un 25% de les noies de 16 i 17 anys declara en l’enquesta de violència contra les dones que ha patit violència de gènere psicologia de control. Els experts recorden que la violència de gènere entre el joves no es manifesta principalment de manera física sinó també simbòlica i emocional. Les noies entren en el joc del concepte de “confiança” que en teoria ha de demostrar cap al seu company com acte de submissió o d’entrega.

Per les noies entrevistades a l’estudi el no utilitzar preservatiu era una demostració de confiança plena cap a les seves parelles i una prova d’amor, fins-hi tot quan elles són conscients dels risc que suposa aquesta pràctica no només per prevenir embarassos no desitjats sinó per evitar les malalties de transmissió sexual. Les parelles les convencen per a que continuïn la relació en aquest termes o directament les obliguen sense donar-li opció a rèplica, per després ignorar-les o deixar-les amb el càrrec de totes les conseqüències que poguessin sorgir i que efectivament sorgeixen. A més moltes adolescents es queden embarassades amb la idea de retindre a la seva parella perquè així creuen sentir-se més estimades i valorades com a dones. Segons l’autor de l’estudi “accepten una entrega completa a la relació, davant del pensament que, arribat el cas, un nen en comú els unirà per sempre. I això resulta la trampa”

L’estudi destaca que la taxa de fecunditat entre els joves de 15 a 19 anys a Espanya no ha variat entre 1996 i 2015, aquesta dada no deixa de ser preocupant perquè demostra que al llarg dels anys no han pogut baixar els casos. Els indicis sociològics que expliquen l’elevada taxa de maternitat adolescent a Espanya són l’avançament de l’edat en les relacions sexuals que actualment es situa en els 16 anys de mitjana uns mesos abans en les noies que en els nois. L’edat mitjana de la primera relació sexual completa s’ha avançat en 5-6 anys des de la dècada dels seixanta del segle passat. Ho ha fet de mica en mica, donat que al 1996 el debut sexual es produïa de mitjana als 18 anys.

És important poder parlar amb els joves de sexualitat de manera positiva amb l’objectiu d’estar contents amb si mateixos i de que puguin gaudir d’una sexualitat sana. Des de casa s’ha d’afavorir un clima de confiança, respondre a les preguntes que ens facin i ser naturals.

Si et vols descarregar l’estudi complert adjuntem l’ enllaç

 


Oficina Jove del Pla d'Urgell
Grup La Forestal d'Urgell, 3 baixos
Mollerussa 25230 (Lleida)
Telèfon: 973 60 09 57
606 22 86 13
pladurgell@oficinajove.cat
Destacats
Garantia Juvenil Feina Activa – SOC Talleristes Ajuda’ns a millorar Subscriu-te