4 FEBRER DIA CONTRA EL CÀNCER
Actualitat
5 febrer 2018
4 FEBRER DIA CONTRA EL CÀNCER

El càncer és un malaltia que és defineix com el creixement incontrolat de les cèl·lules del cos en diversos teixits humans. Tot i que es pot donar per causes naturals, molts tipus de càncer es poden evitar amb una nutrició adequada, un estil de vida saludable i evitant factors perjudicials com el fum del tabac.

El dia mundial contra el Càncer commemora la lluita de diverses organitzacions a nivell mundial en contra d’aquesta malaltia. El principal objectiu d’aquest dia és fomentar totes les mesures destinades a la reducció de la malaltia. Aquestes mesures, sobretot estan enfocades a països amb ingressos econòmics baixos o mitjans del món, en aquests països la taxa de mortalitat per càncer és d’aproximadament un 70%.

Actualment es desconeix exactament per què una persona desenvolupa càncer i una altra no. La recerca científica mostra que alguns factors de risc de càncer incrementen les possibilitats de desenvolupar la malaltia. Hi ha factors de risc de càncer que no es poden controlar, com l’edat o els aspectes hereditaris.

En canvi, la prevenció del càncer primària té com a finalitat disminuir el nombre de casos de càncer evitant els factors de risc coneguts que es poden prevenir de manera efectiva.

Tots tenim capacitat de reduir el nostre risc de tenir càncer, ja que la majoria dels factors de risc es deuen a certs hàbits que podem modificar. Són els anomenats factors de risc modificables. El tabac, el consum excessiu d’alcohol, una dieta inadequada, rica en greixos i carn vermella i pobra en fruita i verdura, la falta d’activitat física o el sobrepès i l’obesitat són alguns dels factors de risc de càncer.

El Codi europeu contra el càncer remarca la importància d’evitar el tabac, de limitar el consum d’alcohol o l’exposició excessiva al sol, de mantenir un pes saludable i de fer activitat física. També recomana la participació en els programes poblacionals de detecció precoç de càncer de mama, de coll d’úter i de còlon i recte. Aquesta actualització inclou també la recomanació de la vacunació contra el virus del papil·loma humà, de promoure la lactància materna i de limitar l’ús de la teràpia de substitució hormonal.

El Dia Mundial contra el càncer ens dóna l’oportunitat per mostrar com la unió de les forces pot tenir un impacte global.


Oficina Jove del Pla d'Urgell
Grup La Forestal d'Urgell, 3 baixos
Mollerussa 25230 (Lleida)
Telèfon: 973 60 09 57
606 22 86 13
pladurgell@oficinajove.cat
Destacats
Garantia Juvenil Feina Activa – SOC Talleristes Ajuda’ns a millorar Subscriu-te