25 DE NOVEMBRE ÉS EL DIA PER L’ERRADICACIÓ DE LA VIOLÈNCIA MASCLISTA
Actualitat
16 novembre 2017
25 DE NOVEMBRE ÉS EL DIA PER L’ERRADICACIÓ DE LA VIOLÈNCIA MASCLISTA

 

En sabem de la violència masclista a través dels mitjans de comunicació. Pot ser que altres, en sapigueu per experiències personals properes. També sabem que la quantitat d’assassinats causats per la parella o exparella, en aquest país és molt alta. Podeu veure estadístiques a http://feminicidio.net/menu-feminicidio-informes-y-cifras

Però la majoria de les persones tenen poca informació de les causes, del perquè alguns homes volen exercir un control sobre les dones, del perquè no accepten que es desenvolupin com a persones lliures per decidir de manera autònoma. En tot això existeixen molts mites, la majoria, a causa del desconeixement, de biaxos culturals i socials i alres per la simplicitat de les informacions que es reben des dels mitjans informatius. Per tant, pot passar que se’n parla però no de la manera adequada.

Hem de partir d’una base real i deixar de banda els mites sobre la violència masclista. Els homes que maltracten, físicament i/o psicològicament a una dona no té un perfil determinat. I les dones que pateixen aquest maltractament tampoc. Poden pertànyer a totes les classes socials, tenir pocs o molts estudis, pot ser que existeixi actes delictius o poden mostrar conductes impecables. Les estadístiques desmenteixen completament que siguin actes exclusius de persones que han migrat al nostres país.

La violència cap a les dones es transversal i pot aparèixer arreu adoptant diferents formes; de manera simbòlica, física, institucional, psicològica, etc.. Per exemple quan les dones cobren menys que un home per a realitzar la mateixa feina, seria també violència.

Pot passar a qualsevol edat. Pot ser exercida per la parella íntima, exparella, familiar, companys o qualsevol qui formi part de l’entorn més proper.

Les causes d’aquest fet tant violent i greu les trobem en la construcció artificial de rols mitjançant l’aprenentatge d’uns estereotips tradicionals que col·loquen a les dones en unes actituds i pensaments que es consideren “adequats”. Quan aquests estereotips i rols esperats, no es compleixen, la parella exerceix la força per a que es compleixin de la manera que “suposadament” aquests rols. Evidentment modelar a qualsevol persona per la força no és possible. Quan no aconsegueix les conseqüències sempre són nefastes per a ella i per a les filles o fills que pugui tenir.

http://www.cdp.udl.cat/tallers/index.php/ca/estereotips-i-rols-de-genere/introduccio

SERVEIS ESPECIALITZATS D’ATENCIÓ

Heu de saber que en l’administració pública existeixen serveis especialitzats per atendre a les dones que vulguin assessorar-se psicològicament i jurídicament.

 

 

http://www.plaurgell.cat/serveis/serveis-socials/area-de-la-dona

Us animen a consultar els enllaços següents si voleu obtenir més informació sobre aquest tema.

http://dones.gencat.cat/ca/ambits/violencia_masclista/prevencio_sensibilitzacio/estimar_no_fa_mal/

https://www.elperiodic.ad/noticia/47834/la-violencia-masclista-segons-els-joves

http://feminicidio.net/articulo/alertaviolenciamachista-aumenta-n%C3%BAmero-feminicidios-%C3%ADntimos-junio-y-julio-las-estad%C3%ADsticas

 

 


Oficina Jove del Pla d'Urgell
Grup La Forestal d'Urgell, 3 baixos
Mollerussa 25230 (Lleida)
Telèfon: 973 60 09 57
606 22 86 13
pladurgell@oficinajove.cat
Destacats
Garantia Juvenil Feina Activa – SOC Talleristes Ajuda’ns a millorar Subscriu-te